Sinä lähdit, minä jäin

Tiedän, ettet olisi halunnut jättää minua tai tätä elämää, jos olisi ollut vaihtoehto. Se ei silti helpota menetyksen tuskaa.

Jos syövällesi olisi löytynyt parannuskeino, jälkesi maailmaan olisi kestänyt pidempään kuin 37 vuotta. Nyt tuntuu, että matka jäi kesken. Mutta kuka määrittää matkan oikean pituuden?

Olisin halunnut pitää sinut lähellä ja puolisonani niin paljon kauemmin. En kuitenkaan halunnut sinun tuntevan kipua ja pahaa oloa yhtään pidempään.

Olisiko ollut helpompi päästää sinut pois, jos olisin rakastanut sinua vähemmän sairauden edetessä? Mutta kun rakastin vain enemmän. Sinäkin teit vielä kaikkesi minun eteeni, vaikka menin viimeisenä kesänä naimisiin kuolevan miehen kanssa. Halasit ja yritit olla elossa. Olit huolissasi meistä, kuinka me läheiset jaksamme mutta et myöntänyt, että pelkäät itse.

Olet minulle vieläkin läsnä niissä lukemattomissa asioissa ja tavaroissa, joista ennen pidit huolta ja joista yritän nyt ymmärtää itse jotain. Sormuksissa. Valokuvissa. Jokaisessa vuodatetussa kyyneleessä. Kodista puuttuvassa hengessä. Sydämessä ja muistoissa.

Haluan muistaa, että ensin oli aika yhdessä enkä vaihtaisi niitä vuosia, vaikka tämä tuska otettaisiin pois.

Mutta vaikka elämäni jatkuu, se tulee aina olemaan erilainen, koska sinä puutut siitä elämästä.

Tulee olemaan yksinäisyyttä, katkeruutta, surua, ikävää, miksi-kysymyksiä. Epäuskoa, ettet enää ole, ja hämmennystä, että toisten elämä jatkuu.

Kun mieleen tulee jotain, minkä haluan jakaa kanssasi ja muistan, etten enää voi. Kuinka paljon voi itkeä niin, että henki vielä kulkee?

Mitkään saamani rahat, lahjat ja surunvalittelukukat eivät korjaa rikottua.

Jos olet menettänyt läheisesi, älä jää yksin. Läheisten tuen lisäksi ammattiapua voi hakea esimerkiksi työterveydestä tai opiskelijaterveydenhuollosta, kiirevastaanoton ja terveyskeskuksen tai sairaalan psykiatriselta sairaanhoitajalta, paikalliselta syöpäyhdistykseltä tai muulta potilasjärjestöltä, Kriisikeskus Mobilelta, Mieli ry:lta ja sekasin.fi -chatista sekä Nuoret lesket ry -toiminnasta.

Minua voi seurata @lentavajoogamatto Ig ja blogit.fi/lentavajoogamatto.


Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Sinä lähdit, minä jäin”

  1. Kirjarikas elämäni avatar

    Sanat tuntuvat niin tyhjiltä, että mitä voi sanoa… Tosielämässä voisi kuunnella, mutta täällä netissä voi vain lukea ja yrittää kommentoida, vaikka ei ole sanoja. Joka tapauksessa tuntuu hirveän surulliselta, että menetit rakkaasi noin nuorena ja joudut käymään läpi tällaista tuskaa 💔

    Tykkää

    1. Lentävä joogamatto avatar

      Tämä on kyllä ollut elämäni hirvein tapahtuma ja miehelleni tietenkin se ainoan elämän loppu. ❤️😭

      Tykkää

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Paljon tsemppiä ja jaksamista! Vaikea löytää sanoja, mutta hienoa, että tiedostat, että yksin ei tarvitse missään tapauksessa jäädä.

    Tykkää

Jätä kommentti