I love me -messut ja Helsingin Kirjamessut 2022

Yhteistyössä: I love me -messut ja Helsingin Kirjamessut, Messukeskus (omat pääsyliput ja arvontaliput saatu)

Syksy on vilkasta messujen aikaa varsinkin nyt, kun livemessuja alkaa taas olla tarjolla pandemiavuosien jälkeen. Kävin lokakuussa 2022 Helsingissä sekä I love me:ssa että Kirjamessuilla viikkoa myöhemmin somen sisällöntuottajan passilla. Molemmilla messuilla vietin kaksi päivää pe-la tai la-su. Lauantai tuntuu olevan aina vilkkain messupäivä. Suosittelen molempia messuja, jos olet ihmisten keskellä ja messuilla viihtyvä ihminen. Minä joudun ensi kerralla valitsemaan jommat kummat. Kirjamessuista on onneksi jo muutaman vuoden ollut tarjolla myös verkkolippu verkko-ohjelmaan. Verkkomessujen kokemuksistani voit lukea täältä.

Yleisesti on aika kivaa ehtiä samoille messuille kahtena eri päivänä. Ensinnäkin jos yksi messulla vietetyistä päivistä on lauantai, niin hiljaisempina päivinä on paljon enemmän tilaa, aikaa ja energiaa kierrellä ständejä, tehdä ostoksia, kuunnella luentoja ja jutella näytteilleasettajien kanssa eikä kaikki aika mene jonoissa ja tungoksessa. Toiseksi ostoksia voi pohtia rauhassa vielä seuraavana päivänä eikä tule hutiostoksia. Itse suunnittelen joka kerta yltiöoptimistisesti ehtiväni vaikka mille luennolle, joogaan tai muuhun ohjelmaan ja lopulta menen ehkä vain puoleen niistä, toisaalta kahdessa päivässä ehtii ainakin muutamaa puhujaa kuuntelemaan. Lisäksi messut ovat hyvä syy tarjota itselle pieni (hotelli)matka itselle arjen pyörityksen keskellä ja nähdä pk-seudulla asuvia ystäviä ja pyörähtää Helsingin kaupoissa tai museoissa. Melkein Messukeskuksen vieressä on kätevästi shoppailijalle ja kulinaristille kauppakeskus Tripla Pasilan aseman yhteydessä.

Seuraavassa muutamia kuvia ja tunnelmia näistä messuista erikseen. Ensi vuoden osalta arvioin osallistumiseni messuille lähempänä ajankohtaa, en nimittäin introverttina ole mitään varsinaista messujen pääkohderyhmää, vaan ihmispaljous ja ärsykkeiden määrä on minulle melko rankkaa ja aiheuttaa väsymystä. Yhdistin kumpaankin messumatkaan vielä teatterikäynnin Helsingin keskustassa, joten nämä kaksi viikonloppua olivat minulle todella täysiä elämysviikonloppuja! Hotellissa ehdin lähinnä nukkua,  peseytyä ja syödä aamupalat sekä klo 22 aikaan päivälliset Hesburgerin take awayta 🙂

 

i love me

Skumppajooga oli rentoa ja hauskaa joogaa
Nanna Karalahti oli yksi hyvinvointilavojen luennoitsijoista
Jenni Janakan kirjoille Empatiakoulu ja Röyhkeyskoulu iso suositus, samoin Mielipäiväkirja-podcastille

I love me -messut ovat Pohjoismaiden suurimmat alallaan. Teemat keskittyvät kosmetiikkaan ja kauneuteen, hyvään oloon ja muotiin ja asiakaskunta on enimmäkseen naisia. Osallistuin yhden täyden messupäivän ja toisen vajaan somevaikuttajan passilla. Minua erityisesti kiinnostivat ja ilahduttivat I love yoga -tunnit, tuotenäytteet ja maistiaiset, muutamat hyvinvoinnin puhujat ja edulliset ostokset. Ostin mm. @foodin ravintolisiä, @yozenlifestyle vaate- ja koruoutletista housut, @rentosauna hiuspyyhkeitä ja Kayla Shoesin kenkäoutletista nilkkurit.

Kuvan skumppajoogassa kävin kumpanakin päivänä, lisäksi falun gongissa ja hiljaisuuden joogassa. Muutenkin otin aika rennosti ja menin ehkä puoleen niistä luennoista, mitä olin suunnitellut. Perjantai oli huomattavasti väljempi kuin lauantai. Messukeskuksen järjestelyt olivat jälleen toimivat, vaikka joogiin ja meditaatioihin saisi olla hieman enemmän asiakaspaikkoja kuin 20. Niihin piti ilmoittautua samana päivänä ennakkoon paikan päällä ja tiedän, että kaikki eivät mahtuneet tunneille. Onneksi joihinkin joogiin otettiin takariviin esimerkiksi viisi ensimmäistä jonottajaa. Joogaohjelma oli ilmaista, vain skumppajoogan kuohuviini oli maksullinen mutta toisaalta osallistujat saivat Lumenen lahjakassin, jossa oli kynsilakka ja huulikiilto.

I love me:ssa olen ollut aiemmin kerran, ennen pandemiaa. Silloinkin tykkäsin eniten joogaohjelmasta ja mahdollisuudesta tehdä edullisia kosmetiikka-, ruoka-, kirja- ja vaateostoksia sekä nähdä julkisuudesta tuttuja kirjailijoita ja hyvinvointi-ihmisiä. Jos yksi messupäivä ei riitä itsemaksavalle messuvieraalle, toisen päivän lippu näytti maksavan vain viisi euroa.

 

helsingin kirjamessut

Heather Morris signeeraamassa kirjojaan

 

dekkaristi Max Seeck
Äänikirjat olivat hyvin edustettuina ohjelmassa ja ständeillä

 

Olin livekirjamessuilla Helsingissä ekaa kertaa ja heti kaksi päivää. Olinkin messuviikonlopun ja koko seuraavan viikon (ja myös edellisen viikon I love me:n takia) sosiaalisesti aika kuitti, ihmisiä oli valtavasti jo junassa kohti Helsinkiä ja sieltä pois. Viime ja toissa vuonna osallistuin messuille verkkolipun kautta eli kuuntelin taltioituja luentoja tai livestriimiä kotikoneella.

Näytti siltä, että messuväki on toipunut viime vuosien koronapelosta. Vuoden 2022 Helsingin Kirjamessuilla ja samaan aikaan järjestetyillä Viini & Ruoka -messuilla vieraili nimittäin yli 77 000 kävijää, mikä on enemmän kuin viime vuonna. Kirjamessut tarjosi ohjelmaa 15 lavalla, esityksiä oli 900 ja esiintyjiä yli 1000. Kustantajat kertoivat hyvistä myyntiluvuista ja hienosta tunnelmasta. Tapahtuma järjestettiin torstaista sunnuntaihin 27. – 30.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Viime vuonna eli 2021 järjestetyillä kirjamessuilla oli yli 50 000 kävijää. Kävijäennätys on vuodelta 2019, yli 90 000 kävijää. Tätä ennen vuosittain järjestettävässä tapahtumakokonaisuudessa on vieraillut kävijöitä 70 000-85 000. Nyt voidaan todeta, että paluu entiseen on tapahtunut. ”Olemme erittäin iloisia, että messut kiinnostavat näin paljon. Ihmisten tarve kohdata on säilynyt ja messuille tullaan innostuneesti. Sekä isot, että pienemmät kustantajat ja kirjakaupat ovat kertoneet, että kirjojen myynti on ollut messuilla erittäin korkealla tasolla. Messut toimii erittäin hyvin ja kustantajat ovat tyytyväisiä osallistumisestaan messuille. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta sekä tapahtumaan osallistuvilta yrityksiltä, että kävijöiltä”, kertoo Helsingin Kirjamessuista vastaava liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila Helsingin Messukeskuksesta.

Minulle messujen merkityksellisin kirjailijakohtaaminen oli Heather Morris. Hänellä on muuten työn alla uusi kirja sekä TV-sarja. Morrisin lahja on kertoa historian suurista tapahtumista, varsinkin sodasta, yksilön kannalta. Lisäksi suomalaiset dekkaristit Tuire Malmstedt ja Max Seeck kertoilivat lähes tunnin verran omista kirjasarjoistaan ja miten niiden henkilöt ja juonet ovat syntyneet. Dekkaripaneelissa minua kiinnosti myös Satu Rämö, joka on laajentanut Islanti-aiheisia kirjojaan dekkareihin ja neulomiseen ja jonka Hildur-kirja valloittaa nyt myös maailmaa. Kuuntelin useita keskusteluja joitakin pätkiä. Ääni- ja e-kirjoista olen itse sitä mieltä että nekin ovat kirjallisuutta ja lukuaikapalvelujen käyttäjien on oltava valmiita myös maksamaan niistä.

Lapsille oli ohjelmaa ja paljon hyviä kirja- ja tavaratarjouksia, mm. Herra Hakkarainen kierteli messuja. Ystäväni osti tyttärensä kanssa useita palapelejä ja tarroja, sillä messuilla on aina runsaasti myös muita kuin kirja-alan näytteilleasettajia. Ostin itse 15 kirjaa, joista ainakin puolet tulee lahjaksi. Messuilla on niin hyviä kirjatarjouksia, että ostokseni olivat lähinnä 2-10€ maksavia. Varsinaisten kirjakustantajien pöytien lisäksi tsekkaan kaikilla messuilla Kirjaspotin valikoimat, nyt mukaan lähti täysihintainen joogakirja.

Noottia messuille annan Ruoka ja Viini -messujen ruoka- ja viinipuolen vähäisestä pöytien ja tuolien määrästä. Aikuisena ei ole kiva joutua istumaan betonilattialle syömään ja juomaan. Ruoka/viinihallin valaistus oli jotenkin kummallisen hämyinen ja onnistuinkin eksymään sinne, kun etsin ulospääsyä takaisin kirjapuolelle. Viinejä en maistellut, koska olin messuilla pääosin yksin ja silloin ei maistelusta oikein saa mitään irti, kun ei voi jakaa kokemusta kenenkään kanssa. Kirjasomettajien hyödyntäminen ja myös tiedottaminen oli hieman heikkoa. Tarjottiin nurkkaus, jossa olisi voinut tavata omia someseuraajia tai muita kirjasomettajia, mutta ajat piti sopia itse tai mennä päivystämään. Messujen loputtua kuulin, että jotkut kustantajat olivat tuoneet sinne kirjakasseja somettajille, koska osa somen kirjavaikuttajista oli juurikin arvostellut tätä kirjagramin laiminlyömistä.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Ville Blåfield, joka jatkaa johtajuuttaan myös ensi vuonna. ”Oli hieno nähdä, miten kirjailijat avasivat yhteiskunnallisia keskusteluja rakentavissa debateissa ja kuuntelemassa oli valtavat yleisöt. Keskustelut olivat intensiivisiä. Ne käytiin hyvässä hengessä, sivistyneesti ja viisaasti. On kiva ajatus, miten ensi vuoden ohjelman suunnittelussa voin ottaa oppia saamastani palautteesta niin kävijöiltä kuin aktiivisilta some-vaikuttajiltakin. Oli liikuttavaa nähdä, miten ihmisvirrat vyöryivät kohti Helsingin Messukeskusta, kun messut avautuivat ja havaita se ainutlaatuinen tunnelma, mikä Helsingin Kirjamessuilla vallitsee.

Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan ohjelmia voi seurata vielä marraskuun loppuun asti verkkolipulla (10 e), joita voi ostaa http://shop.messukeskus.com  Tämän lisäksi Helsingin Kirjamessut tarjoaa ensimmäistä kertaa lähes 60 kuratoimaansa Töölönlahti-lavan ohjelmaa kuultavaksi Storytelin äänikirjapalvelussa. Storytel on tuottanut äänityksen yhteistyössä kirjamessujen kanssa.

Vieraile myös:

Messukeskuksen tapahtumat

I love me

Helsingin kirjamessut


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “I love me -messut ja Helsingin Kirjamessut 2022”

  1. Kirjarikas elämäni avatar

    Kiinnostava postaus ja hyvät kuvat! Pääsit itsekin Heather Morrisin kanssa kuvaan 🙂

    Minähän en ole blogiaikana käynyt kertaakaan kirjamessuilla. Yleensä en jaksa innostua melusta, hälystä ja tungoksesta. Mutta tänä syksynä, kun olen lukenut ihmisten messupostauksia, olisin niin toivonut olevani mukana. Esim. siellä Helsingissä oli kiva idea se kirjasomen oma piste.

    Nythän olisi pian Jyväskylän kirjamessut, jonne olisi suht lyhyt matkakin täältä, joten vielä ehtisi. Harmi vain, että taitaa sekin jäädä, kun mieheni ei ole kiinnostunut, enkä uskalla yksin lähteä ajamaan noin pitkää matkaa meidän vanhoilla autoilla 🙂 Eikä täältä sinne ole kunnon yhteyksiä julkisilla, Helsinkiin ja Turkuun pääsisi paremmin. Joten ehkä ensi vuonna Helsinki tai Turku? Toivottavasti!

    Varmaan kivat nuo I love me -messutkin. Mutta kyllähän introvertti tosiaan väsähtää kaiken tuollaisen hässäkän jälkeen.

    Tykkää

    1. lentavajoogamattoblogi avatar

      Kiitos! Heather Morrisin piti itse asiassa tulla alun perin meidän bloggaajien kanssa lauantain aamupalatapahtumaan,
      mutta hän myöhästyi lennoilta itsestään riippumattomista syistä 🙂
      Satuin sattumalta paikalle, kun hän signeerasi seuraavana päivänä, kun odottelin että hän esiintyy kaikelle kansalle
      messuosastolla.
      Jyväskylän kirjamessut eivät ole yhtä ahdistavan iso tapahtuma kuin Helsingin omat, olen ollut pari kertaa
      ja menen mahdollisesti tänä vuonna (mutta yksityishenkilönä eli en postaile sieltä sitten mitään).
      Kirjasomettajia onneksi huomioidaan nykyään messuillakin mutta henk-koht. minulla ei ollut energiaa oikein hyödyntää sitä tapaamispaikkaa 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti